Stiftelsen

AGSLO

- Arbetsgruppen för studier av ledarskap och organisation -

intresserar sig för dynamiken i organisationer och andra sociala system.

Vi ordnar seminarier, temadagar och arbetskonferenser, där man aktivt kan utforska både medveten och omedveten dynamik


Vill du ha AGSLOs nyhetsmail?

Klicka här för att få AGSLOS nyhetsmail. (här kan du också avsluta din penumeration och läsa gamla nyhetsmail) eller mailar du Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Vi skickar ut nyhetsmail ca en gång i månaden. Observera att nyhetsmail lätt fastnar i skräppostfilter, så det är bra om du lägger till adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. i din adressbok eller på andra sätt markerar den som betrodd, för att det ska fungera.

AGSLOseminarium

Verktyg och vetenskap

Vad är kunskap? Det vet man, tills man försöker svara på frågan. Frågan om kunskapens väsen är en gammal filosofisk fråga, som omfattar både människosyn och världsbild. I en global värld där ekonomin baseras på information, kommunikation och kunskap är frågan om kunskapssyn hetare än någonsin tidigare.

Vetenskapen har alltsedan 1600-talet varit tongivande i synen på kunskap. Men vetenskap är en del av samhället, och forskare är människor som påverkas av samhället de lever i. Sedan början av 1900-talet har det växt fram en praktiskt/normativ kunskapssyn, där kommersiella intressen är tongivande. Denna kunskapssyn kan sammanfattas med begreppet ”verktyg” och har i dag utvecklats till något av en kunskapsindustri.

Professionell kompetens finns och har alltid funnits mellan vetenskap och verktyg. Idag har polariseringen mellan vetenskap och verktyg givit upphov till en kunskapsdogmatism, som underminerat professionella kompetensens autonomi. Mer än någonsin behöver vi, som medborgare och som professionellt verksamma, ha mod att göra bruk av vårt eget förstånd.

 

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig!!


AGSLO bjuder in till grupprelationskonferens i november 2019

Initiativ, Intresse och Ansvar 

(Konferens 2019 flyer

( AGSLO 2019 konferens broschyr)

 

Vad händer när du tar initiativ på ditt arbete eller i din förening? Hur stor plats finns det för dina intressen i samarbetet med andra? Hur fördelas ansvaret?

Idag förväntas individer i hög grad ta initiativ, driva egna frågor, och vara proaktiva. Men vad händer när man gör det? Initiativ ger plats för intressen och hängivenhet i arbetet, men ofta visar det sig att det är svårare än man trodde. Initiativet kan kvävas, inlemmas i rutiner, eller mötas av motstånd och ovilja. Å andra sidan kan intresset få arbetet att svälla över alla gränser. Man kan också själv tröttas av andras initiativ som kan framstå som krävande. Att ta ett rimligt ansvar både för sitt arbete och sin hälsa kan bli komplicerat. Samtidigt innebär det att ha ansvar för något att initiativ och intresse möjliggörs.

I våra organisationer finns idag en delvis osynlig spänning mellan Initiativ, Intresse och Ansvar. Förmågan att förstå och orientera sig i detta spänningsfält ökar våra möjligheter att handla konstruktivt, för oss själva och för våra organisationer.

Läs mer om konferensen Initiativ, Intresse och Ansvar


 


AGSLO på Psykologikonferensen i Stockholm

Den 28/3 höll Magnus Larsson ett seminarium på Psykologikonferensen 2019 i Stockholm, om den systempsykodynamiska kunskapstradtionen och om AGSLOs verksamhet. Seminariet gav en speciell möjlighet att kort diskutera hur den existerande evidens-diskursen inom psykologin står i förhållande till det system-psykodynamiska perspektivets kunskapsintresse. Seminariet fångade en stor grupp intresserade åhörare. Här nedan finns den presentation som Magnus använde på seminariet.

2019 AGSLO psykologikonferns

blue swirl       

Stiftelsen

AGSLO

- Arbetsgruppen för studier av ledarskap och organisation -

intresserar sig för dynamiken i organisationer och andra sociala system.

Vi ordnar seminarier, temadagar och arbetskonferenser, där man aktivt kan utforska både medveten och omedveten dynamik