AGSLOseminarium

Verktyg och vetenskap

Verktyg är numera den vedertagna beteckningen på allehanda professionella metoder, strategier och interventioner. Det är också svårt att skilja på verktygen. Många saknar helt kunskapsteoretisk substans, ej heller har de studerats vetenskapligt. Å andra sidan är vetenskapliga studier ingen garanti för att metoderna är rimliga och vederhäftiga. Professionella yrkesutövare hamnar mitt emellan, som åsnan mellan hötapparna. Man måste förlita sig på sitt kritiska förnuft. Kritiskt förnuft är helt enkelt ”modet att göra bruk av sitt eget förstånd” som sjuttonhundratalsfilosofen Immanuel Kant uttrycker det. Ju mer man vet, ju mer man övat desto bättre kan man göra bruk av det egna förståndet. Att bruka förståndet handlar om att ta initiativ, följa sina intressen och ta ansvar för det man gör.

AGSLO arrangerar ett seminarium på titeln "Verktyg och vetenskap" med Britta Högberg, FD, skribent och stiftelseråd i AGSLO den 10/5 i Stockholm (föranmälan obligatoriskt). Läs mer och anmäl dig här!


Listening Post

Rapporter från lyssnarposter i januari

 

Nu finns det rapporter från våra lyssnarposter i januari! Ladda ner och läs!

pdf 2019 LP Stockholm (336 KB)

pdf 2019 LP Stockholm engelsk (505 KB)

pdf 2019 LP Goteborg (810 KB)

pdf 2019 LP Vaxjo (101 KB)


 


Stiftelseråd om kritiskt förnuft i Dagens Arena

"Varför låter vi oss förledas av charlataner som ser människan som ett verktyg och framgång som en dygd?"

Dagens Arena har precis publicerat en essä av ett av AGSLOs stiftelseråd, Britta Högberg, där hon diskuterar behovet av kritiskt förnuft i förhållande till aktuella nutidsfenomen inom bland annat Thomas Erikssons böcker. Klicka här för att läsa!!


 


Stiftelseråd diskuterar händelserna i Svenska Akademien

Britta Högberg, stiftelseråd i AGSLO, har skrivit en betraktelse över den senaste tidens händelser i Svenska Akademien, som hon diskuterar med hjälp av några centrala begrepp från grupprelationstraditionen. Läs artiken här!


 


Stiftelseråd om Svenska Akademin i DN

 Jonas Mosskin, stiftelseråd i AGSLO, kommenterar i en artikel i DN den pågående krisen i Svenska Akademin från ett grupperspektiv. Läs artiken här! (Obs: betallänk)


Rapport från Gräns-seminariet 2016

 Nu finns det en rapport från Gräns-seminariet som AGSLO höll i september 2016. Vår workshop "Att leda i omvälvande samhällsförändring." den 16/3 bygger delvis vidare på erfarenheterna av detta seminarium. Klicka på länken nedan för att hämta rapporten!

pdf RAPPORT Agslo Sem om Granser (4.49 MB)


 


Listening Post

Rapporter från Listening Post

 Nu finns det rapporter från våra lyssnarposter (listening posts) i januari, från Växjö, Göteborg och Stockholm. Rapporten från Lund kommer inom kort - håll utkik efter den här på websidan.

Vill du veta vad en lyssnarpost är? Läs mer här!

pdf 2018 LP Vaxjo (77 KB)

pdf 2018 LP Stockholm (72 KB)

pdf 2018 LP Göteborg (448 KB)

pdf 2018 LP Lund (54 KB)


Finskt nätmagasin

 Det finska nätmagasinet Den Nationella Dynamiken publicerar artiklar och blogginlägg som knyter nära an till den tradition som AGSLO arbetar inom. Flera personer från AGSLO har redan texter publicerade där. Titta in på www.nationaldynamics.fi och läs!


 

Listening Post

OPUS globala rapport från Listening Posts i januari 2017

Nu finns OPUS globala rapport från Listening Posts på många platser i världen i januari i år att läsa - klicka på länken nedan. OPSU driver sedan 2004 projektet "The world at the dawn of XXX", och koordinerar lyssnarposter (listening posts) i många länder. Rapporterna från dessa olika länder ställs därefter samman till en global rapport, som kan ge oss några tankar om vad som kanske finns i termer av strömningar och tendenser i världen just nu.

pdf 2017 LP OPUS global report (126 KB)

Underkategorier